Účinnost 100%-ní kontroly člověkem

Je velice individuální. Od 0 do 100%.

Co je potřeba zohlednit při hodnocení účinnosti 100%-ní kontroly člověkem:

  • Sériovost: u kusové výroby věřím 100%-ní účinnosti 100%ní kontroly. Čím je výroba hromadnější, tím nižší je účinnost.
  • Viditelnost vady: jsou vady, které „bijí do očí“ a jsou vady, které jsou pouze obtížně rozeznatelné.
  • Hodina: většina lidí má po obědě výkonnostní krizi. V této době dělají pracovníci největší počet chyb a nejhorší účinnost 100%-ní kontroly. Přirozeně nejvíc chyb z nepozornosti se dělá na noční směně a brzy ráno.
  • Čas: 100%-ní kontrola vyžaduje soustředění na jednu věc. Po 45 minutách dramaticky klesá fyziologická schopnost člověka soustředit se na jednu věc. Proto mají děti ve škole vyučovací hodiny 45 minut. Poté se doporučuje krátká „prokysličovací“ přestávka a pokud možno změnit předmět
  • Pestrost práce: čím kratší je pracovní takt, tím snáze zaučíte nového pracovníka, tím vyšší je riziko chyb z nepozornosti.
  • Fyzická a psychická kondice: jak se náš kontrolor (třídič) vyspal? Neflámoval příliš? Neleze na něj chřipka? Když neobjevil žádný vadný kus – mám slavit nebo zoufat? Možná, že když našeho třídiče naštvala manželka, tak ten den bude jeho účinnost nejvyšší !?
  • Motivace: jestliže celé pracoviště má prémie za množství a penále za zmetky a kontrola našla vadný kus a připraví všechny o peníze… jestliže je přizná a nahlásí, budou jim všichni nadávat a obviňovat je, že to oni za to mohou, že všichni přišli o peníze…
  • Kvalifikace
  • Osvětlení
  • Větrání
  • Vůně: jsou vůně, které stimulují k vyšší pozornosti.
  • Úroveň vadných v dávce: čím nižší je úroveň vadných v dávce, tím vyšší je riziko chyb z nepozornosti. Velice dobře se třídí dávky, ve kterých je 30% vadných kusů. Jestliže je roveň vadných v tisícinách, účinnost dramaticky klesá, protože dávka je „nudně“ dobrá. Třídit dávky, ve kterých jsou miliontiny vadných je zcela zbytečné.

100%-ní kontrola není 100%-ně účinná.
Těch 100% se netýká kvality, ale nákladů.
100%-ní kontrola dělá obě chyby:

  • nevyloučí vadné kusy
  • vyloučí i dobré kusy

Velice snadno to dokážu: přetřiďte přetříděnou dávku.